Viltspår & drev

Kontaktpersoner:


Viltspår: Ronny Westerlund

Tel: 0705250692


Drev:  Marie Kvenild

Tel: 0703061617

Intresset för viltspår på Basset Hound blossade upp igen för några år sedan och det finns ett ganska stort antal viltspårchampions runt om i landet. Hur många som gjort riktiga eftersök har vi inga fakta om, men det vore intressant att få reda på det.


Skriv gärna och berätta om Ni varit med om eftersök med Basset Hound. Viltspårsprov anordnas av SBaK (Svenska Basset Klubben) och många andra jaktklubbar Man börjar med att gå i anlagsklass, som är öppen för alla hundar som inte tidigare är godkända i anlagsklassen.


Har man fått godkänt i anlagsklassen kan man därefter gå ett spår i öppen klass. I öppen klass tilldelas hundarna 1,2,3 eller 0. Lyckas hunden väldigt bra kan man tilldelas ett Hederspris. För att få ett svenskt viltspårchampionat krävs att man lyckas ta tre 1;or i öppen klass utdelat av minst två olika domare. SBaK har ju även SM i viltspår varje år.


Uttagning till SM sker genom SBaK's lokalavdelningar. Dom tar ut ordinarie hund och en reserv efter regler som varje lokalavdelning själv bestämmer. Det är bra om man tränar hunden lite innan man anmäler till anlagsklassen, framför allt måste hunden ha lite skogsvana. De flesta bassar tycker ju att det är kul i skogen och brukar med glädje ta sig an ett blodspår!


text: Eva Kvarntun © 2002

Svensk lagstiftning är mycket strikt vad gäller tillgång till eftersökshund vid jakt.


En tvingande bestämmelse som säger, att en hund som är särskilt tränad i att spåra upp skadat vilt, skall kunna finnas på skottplatsen inom två timmar från påskjutningen av viltet. Detta gäller för all klövviltjakt.


För viss fågeljakt, får jakt inte bedrivas utan att en eftersökshund finns med vid jakten.


text: Anso Pettersson


Det händer ibland tyvärr att ett djur blir trafikskadat eller skadeskjutet. Det är då en bra eftersökshund är guld värd.


Hundföraren tar hunden till olycksplatsen eller skottplatsen och där tar förhoppningsvis hunden upp blodspåret. Det hela går ut på att hunden skall hitta det skadade djuret så att det kan avlivas på platsen. Ibland ligger djuret redan och är dött.


En basset hound är bra som eftersökshund, då den oftast är spårnoga och har ett lagom tempo.


text: Eva Kvarntun © 2002